De teloorgang van de zondaghoofdklasse

Door Karel de Rooij
Den Bosch - Als de verrichtingen in de beker van de zes KNVB-districten de krachtsverhoudingen in het amateurvoetbal weergeven dan is duidelijk dat het gat tussen de top en de klassen daaronder groot is. Van de 24 plaatsen die via de districtsbeker in de ‘grote’ beker te verdienen waren, gingen er achttien naar een hoofdklasser en maar zes naar een club, die lager speelt. 

Een andere conclusie is dat het zondagvoetbal het aan het verliezen is van dat op zaterdag. Veertien van de 24 clubs, die doordrongen tot de ‘grote’ beker zijn zaterdagclubs. Hierbij mag niet onopgemerkt  blijven dat het district Zuid II geen zaterdagvoetbal kent en daaruit dan ook geen club(s) kon(den) doorstromen naar de vroegere Amstel Cup.  
Het is nog niet alles wat het vorige seizoen openbaarde. Misschien de belangrijkste openbaring is wel dat het niet goed gaat met de zondaghoofdklasse.  Zij presteerde het afgelopen seizoen ver onder haar vroegere prestaties.

Constatering
Met de constatering dat de zondag-hoofdklasse achterblijft bij die op zaterdag is de teloorgang van de klasse op de laatste dag van de week niet verklaard. Daarvoor zijn andere cijfers nodig.  
Allereerst is er de productie van het aantal doelpunten. Het voorbije seizoen werd er in de zondaghoofdklasse 1718 keer gescoord. Weliswaar maar 36 keer minder dan in de eliteklasse op zaterdag, maar wel 148 keer minder dan in het seizoen 2004/2005. Een daling van bijna acht procent. De doelpuntenfabricage vertoonde na de invoering van het driepuntensysteem in het seizoen 95/96 steeds een stijging, maar is nu nagenoeg weer terug bij de periode daarvoor.

Graadmeter
Een andere graadmeter voor de teleurstellende prestaties is de ranglijst aller tijden. Daarop is voor alle 169 clubs, die sinds de komst van de hoofdklasse in het seizoen 1974/1975,  en daarin speelden een plaatsje ingeruimd. Die ranglijst geeft ook het gemiddelde aantal behaalde competitiepunten aan. Van de 42, die het afgelopen seizoen in het walhalla van de amateurs speelden, is er van vier geen gemiddelde bekend omdat zij nieuwe waren in de hoogste amateurklasse. Van de resterende 38 presteerden er twee: ADO’20 en Türkiyemspor, op hun normale niveau.
Veertien clubs: Achilles’29, Argon, Be Quick 1887, Gemert, Hilversum, JVC Cuijk, Meerssen, Omniworld, Papendrecht, Schijndel/SBA Euro, Sneek, De Treffers/Kegro, UNA en WKE verbeterden hun moyenne.
De grootste steiger was Schijndel/SBA Euro. De volgelingen van trainer Tonnie Beekmans zagen hun gemiddelde aantal behaalde punten met 0,5 stijgen en uitkomen op 1.980. Daarmee zijn de Brabanders tweede achter Türkiyemspor. De Amsterdammers hielden aan de 104 wedstrijden, die zij tot nu toe in de hoofdklasse speelden, gemiddeld 2.076 punten over. Van die veertien is Papendrecht de enige die afsloot in het rechterrijtje van de ranglijst. Opvallend is verder dat van die veertien er een paar zijn die aan het begin van het seizoen 2005/2006 nog als potentiële degradatiekandidaat werden aangemerkt. En dus maar liefst 22 clubs bleven onder hun gemiddelde. Het gemiddelde aantal behaalde punten bij de dalers zakte met  maar liefst 7.823 punten. Daar staat slechts een stijging bij de veertien klimmers van 3.780 tegenover. Een totale daling derhalve van 4.043 punten.
Duidelijk is dus dat zich boven de zondaghoofdklasse donkere wolken samen pakken. En met de klassen daaronder zal het al niet veel anders zijn. 

Topklasse
Onmiddellijk rijst de vraag of de komst van een topklasse mogelijk de zondaghoofdklasse uit de ontstane neerwaartse spiraal zou kunnen halen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Het zou de moeite van het proberen waard zijn, als je tenminste met dergelijke zaken een proef kunt doen.
Het lijkt er in ieder geval steeds meer op dat uitsluitend de zondagclubs belangstelling hebben voor die klasse, de zaterdagclubs hebben nog maar eens duidelijk aangegeven niets in die topklasse te zien.
Inmiddels rijst ook de volgende vraag alweer.  „Zou en topklasse met Achilles’29, ADO’20, Argon, Be Quick 1887, Geldrop/AEK, Gemert, Haaglandia, HSC’21/ Brein, JVC Cuijk, Meerssen, Omniworld, Schijndel/SBA Euro, Sneek, De Treffers/Kegro, Türkiyemspor en WSV, de beste zestien van het voorbije seizoen, de oplossing zijn voor de tegenvallende prestaties. Elke rechtgeaarde voetballiefhebber zal dat betwijfelen. Zou hij nu echt zitten te wachten op wedstrijden als: Be Quick 1887-Meerssen of Meerssen-Sneek.

Verbetering
Het zoeken naar verbetering van de prestatie is een mooie klus voor het overleg van de zondaghoofdklassers, maar of die er uitkomen valt te betwijfelen. In ieder geval is duidelijk dat het amateurvoetbal., en zeker dat op zondag, in een neerwaartse spiraal zit. De koele cijfers bevestigen in ieder geval het vermoeden dat het verval al langer aan de gang is. Dus zondagclubs let op uw zaak!   
Misschien is zelfs het idee van de voorzitter van Elinkwijk, om zijn club om te toveren in een zaterdagclub, zo gek nog niet. Hij mag dan weten dat hij niet eens de eerste zou zijn. Het roemruchte DFC uit Dordrecht ging hem al voor. Het enige bezwaar voor de Dordtse club is dat ze in de vierde klasse de draad moeten oppakken. Kennelijk hadden ze er dat graag voor over.