Wim van der Leegte bij UDI19 'Ambassadeur eigen bedrijf'
Van der Leegte vertelde over het ontstaan van VDL (Van der Leegte) het familiebedrijf van zijn vader, op jonge leeftijd nam Wim het bedrijf over. Een metaal verwerkend bedrijf en nadien wilde hij de spanning opzoeken en ging zich bezighouden met het overnemen van metaalverwerkende bedrijven.
Bij UDI'19/Beter Bed hield woensdagavond de heer (Wim) van der Leegte een vurig pleidooi omtrent zijn familiebedrijven. Voorzitter Paul Rüpp introduceerde Wim van der Leegte aan de vele aanwezigen ondernemers en belangstellenden. De twijfel van het UDI bestuur over deze avond net voor het lange weekend, bleek gelukkig onterecht en menigeen was naar UDI'19 gekomen.
Van der Leegte vertelde over het ontstaan van VDL (Van der Leegte) het familiebedrijf van zijn vader, op jonge leeftijd nam Wim het bedrijf over. Een metaal verwerkend bedrijf en nadien wilde hij de spanning opzoeken en ging zich bezighouden met het overnemen van metaalverwerkende bedrijven.
Heden is de VDL Groep een internationale, industriële onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, bussen en overige eindproducten. Het is een bundeling van flexibele, zelfstandige bedrijven met elk hun eigen specialisme. De kracht van de VDL Groep zit in de onderlinge samenwerking tussen de bedrijven. Sinds de oprichting in 1953 is de VDL Groep uitgegroeid tot een onderneming met 79 bedrijven, verspreid over 16 landen en met ruim 7400 medewerkers, waarvan 5550 in Nederland. Vanuit het hoofdkantoor in Eindhoven begeleidt de VDL Groep haar werkmaatschappijen die zelfstandig functioneren en resultaatverantwoordelijk zijn.
Mijn en onze strategie is openheid over wat je doet. Zorg dat de neuzen in dezelfde richting staan. Iedereen mag mij ook Wim noemen. VDL is een platte organisatie met korte beleidslijnen. Er is permanente aandacht voor het versterken van de bestaande no-nonsense cultuur, waarin een informele, persoonlijke en open communicatie de boventoon voert. De bedrijfscultuur wordt gekenmerkt door het gemeenschappelijk VDL-motto: Vakmanschap - Innovatie - Samenwerking."
"Vergaderen doen we zoveel mogelijk na werktijd. Je moet zorgen dat iedereen op zijn post zit. Je kunt niet maken dat hij of zij in een of ander overleg zit. Wel maak ik mij ernstige zorgen over de kwaliteit van technisch geschoolde medewerkers. Met klem vraag ik het onderwijs zich aan te passen aan de vraag van het bedrijfsleven. Zeventig procent van de industrie zit in Brabant. Jammer dat weinig Brabanders zitting hebben in de Nederlandse politiek, dat is in ons nadeel."
Na afloop ging eerst de UDI voorzitter in discussie met spreker Van der Leegte en waren er diverse vragen uit de zaal. Gevat sluisde Van der Leegte de vragen door die op het terrein lagen van het onderwijs aan Paul Rüpp (voorzitter AVANS hogeschool). Op zijn verzoek werd niet over PSV gesproken waar Van der Leegte commissaris van is. Alleen op één vraag reageerde hij toch en zei: "ik vroeg tijdens de rust bij de wedstrijd Groningen - PSV aan Tiny Sanders (Algemeen Directeur) of de spelers en trainer wel wisten dat er 10 miljoen op het spel stond." Al bij al een leuke en interessante avond waar UDI'19 zich op een andere manier aan ondernemend Uden en omgeving heeft kunnen presenteren.