KNVB 'BOS' scheidsrechteropleiding afgerond, nieuwe scheidsrechters voor regio Uden!
FC Uden, UDI'19 en Festilent
Op 5 oktober 2009 is de KNVB opleiding ‘Basis Opleiding Scheidsrechter' van start gegaan. De cursus werd dit keer gegeven bij FC Uden. De cursuslocatie wisselt per keer en is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. De meeste cursisten in de regio Uden kwamen dit keer van FC Uden en daarom was FC Uden ‘gastheer'. De cursisten waren afkomstig van FC Uden, UDI'19 en Festilent. Vanuit UDI'19 namen deel: Frank van Gennip (niet aanwezig voor de foto i.v.m. vakantie) en Olaf van der Linden (foto). De KNVB docenten waren Frans Piets en Wim Geelen.
UDI'19 heeft al eerder een campagne gestart om meer scheidsrechters te vinden voor deze opleiding maar helaas dit keer slechts 2 cursisten. Volgens Olaf absoluut een gemiste kans, het was ‘kei leuk'. De motivatie om deze cursus te gaan doen is de ervaring als begeleiding bij zijn zoons Thimo en Kevin die o.a. vorig seizoen speelde in de F1 en E5 en beiden spannende wedstrijden moesten spelen en soms een ‘derby' gehalte hadden. In beide gevallen hebben de teams gebruik kunnen maken van een KNVB / UDI'19 clubscheidsrechter. Vanaf de start zijn deze wedstrijden ‘neutraler' in verloop dan wanneer van de thuisspelende ploeg, de trainer of leider op het veld staat en vaak nog staat te coachen. Daarnaast kan een scheidsrechter heel veel invloed uitoefenen op het verloop van de wedstrijd en mede ervoor zorgen dat het spel met plezier wordt doorlopen, ook dit laatste is een motivatie geweest om dit te gaan doen.
Conditie
Naast de reden dat een goede scheidsrechter kan zorgen voor een ‘lekkere pot voetbal', krijg je door deze cursus inzicht in veel regels en grijze gebieden, die toch voor velen onbekend zijn. Olaf is bij het voetbal gekomen ‘op latere leeftijd' door zijn zoons en had het gevoel bij de cursus wel flink te moeten ‘studeren' om bij de vele voetbalprofs van de cursus, bij te kunnen blijven. Het leuke is dat vele regels zelfs bij de ‘profs' onbekend waren en vaak tijdens de cursus te horen was: oh, zit dat zo, dat wist ik eigenlijk niet! Een mooie uitspraak van een van de docenten: ‘soms kan je zeggen dat een goede voetballer ca 70% van de regels kent, een gemiddelde voetballer 50% en het publiek langs de kant ca 10%...'.
Een ander voordeel is dat door te fluiten er flink wat verwacht wordt van je conditie! Als je doet wat van er van de scheidsrechter verwacht wordt tijdens de wedstrijd: ‘het lopen van zijn ‘S'-patroon, kun je zeggen dat gedurende het spel (kan variëren van 2 x 20 tot 2 x 45 minuten!), een scheidsrechter een stuk meer loopt dan de gemiddelde voetballer!
Studeren!
De cursus bestaat uit een 7-tal lesavonden waarin in verschillende volgorde de vele ‘voetbalregels' worden behandeld naast de praktijkopdrachten zoals veldverkenning, wedstrijdbeoordelingen, wedstrijdverslagen, fluiten van wedstrijden, strafrapporten, wedstrijdformulieren en veel huiswerk!
Er zijn 17 voetbalregels zoals onder andere de bekende regel 11 ‘Buitenspel' en regel 12 ‘Overtredingen en onbehoorlijk gedrag'. Het lesmateriaal bestaat uit een cursusmap met o.a. het onderdeel ‘afhandelen formaliteiten en tuchtzaken', taai onderwerp misschien maar helaas noodzakelijk. Hier zie je ook dat scheidsrechter zijn ook mensenwerk is en dat bij het schrijven van een strafrapport n.a.v. een voorbeeld op video er altijd ook verschillende invullingen zijn door de scheidsrechter van die situatie. Vergeet ook niet dat op zondagavond vanuit de stoel naar de TV verslagen kijkende, wij als ‘expert thuis' met behulp van minimaal 6 cameraposities en vele herhalingen alle rust hebben om onze mening te geven. In het veld moet de scheidsrechter dit doen in een fractie van een seconde, daarnaast staan er vele ‘coaches' langs de lijn die ook nog een mening hebben vanuit hun beoordeling, dan moet je gewoon sterk in je schoenen staan. Om deze reden is een van de onderdelen van de cursus ook ‘omgaan met beïnvloedingsfactoren en weerstanden'. Maar met alleen voorbeeldige voetballers bij UDI'19 en de bezoekende elftallen moet dat toch lukken of de ouders en publiek misschien niet meer toe laten tot het veld?!
Proefexamen, strafrapport en examen
Tijdens les 5 is er een proefexamen om te bekijken hoe goed de kennis is op dat moment en welke onderdelen nog extra aandacht vragen. Daarna is het examen strafrapporten en als dat goed is afgesloten volgt tijdens les 6 het theorie-examen beoordeling van de praktijkzaken in de cursusmap en als laatste tijdens les 7: feest en diploma uitreiking. Hierbij zijn meestal KNVB medewerkers en coördinatoren aanwezig. En een gezellige avond mede door de gastvrijheid bij FC Uden!
Rode kaart!
Als je geslaagd bent krijg je je diploma maar daarnaast ook een map met daarin de bekende fluit, schrijfblok, schrijfmateriaal maar ook de beroemde rode en gele kaart. Toen Olaf thuis kwam en de vele boeken en map liet zien wekte dat niet veel indruk bij zijn zoons, pas toen het mapje op tafel kwam met o.a. de rode en gele kaart: ‘dat is vet'! Maar voor alle duidelijkheid, de uitdaging van een scheidsrechter is om de wedstrijd zo te beheersen dat deze kaarten zo min mogelijk gebruikt worden. Scheidsrechters hebben echt geen plezier om kaarten uit te delen maar als het moet dan zullen ze dit zeker doen!
Carrière als scheidrechter?!
Naast clubscheidsrechter heb je de mogelijkheid om in een poule terecht te komen waarbij je binnen een regio Uden, Volkel, Zeeland wisselt per club om te voorkomen dat je regelmatig dezelfde teams aan het fluiten bent. Daarnaast kun je ook starten als KNVB scheidsrechter en bij talentvol gedrag en beoordelingen door de KNVB door te stromen naar hogere competities, hoofdklasse, betaald voetbal en uiteindelijk Internationaal?! Je moet dan wel al vrij jong hiervoor zijn, er zijn maximale leeftijden om Internationaal te gaan fluiten (Olaf is dus al te oud.......). Een van de cursisten van FC Uden, Sven is slechts 14 jaar en daarmee de jongste scheidsrechter van dit moment. Als Sven dit wil kan hij nog een mooie scheidsrechter carrière doorlopen tot en met FIFA scheidsrechter! Wie weet zien we Sven in de toekomst nog wel op TV?!
Jammer!
De cursusavonden waren bijzonder gezellig en eigenlijk jammer dat het voorbij is. De discussies en de pauzes (ook FC Uden had koekjes op 't laatst, dus net zo gezellig als bij UDI'19....), waren leuk en altijd genoeg stof om over te praten of over de ervaringen van afgelopen weekend met elkaar delen.
Zaterdag 9 januari is een scheidsrechterscongres in Roermond van de KNVB waarbij de cursisten elkaar wel weer tegen zullen gaan komen en naast presentaties ook workshops kunnen volgen van o.a. Maurice de Hond. Ook dit gaat vast een leuke dag worden! Over een paar maanden een terugkomavond om weer even ‘bij te spijkeren...'.
Alle geslaagden op een rijtje
Ook iets voor jou?!
Enthousiast? Neem contact op met een van de scheidsrechters bij UDI'19 of nog beter: meld je vast aan bij Tinie Timmers T: 250114 of 06 53898663 of E: ttimmers@home.nl . De vereniging UDI'19 zou dit geweldig vinden.