UDI19 - Baronie (3-2)

Tumultueuze tien minuten beslissen wedstrijd
Bron: VUS & UW
UDI’19 deed zondagmiddag goede zaken door de eerste wedstrijd van 2005 meteen in volle winst om te zetten. In een lange tijd zeer lauwe pot voetbal leken de Udenaren vooral te kunnen profiteren van een grove fout van de Bredase keeper die Erik de Groot in staat stelde de 1-0 te scoren. Toen Baronie twintig minuten voor tijd echter uit het niets de gelijkmaker produceerde sloeg de partij compleet op hol waarna tien minuten later de eindcijfers 3-2 op het bord prijkten. Voor UDI’19 zorgden Joost Janssen en Bjorn Suppers voor de andere twee doelpunten.

Moeilijk te bespelen veld
Joep Kemkens (schorsing) bekeek de wedstrijd vanaf de kant waardoor coach Van Bijsterveld het centrum Richard van de Boogaard/Joost Ruijs uit de hoge hoed had getoverd. Joost Janssen werd daardoor rechtsback en Bart van der Wijst mocht weer aan de bak als rechtermiddenvelder. De wedstrijd had aanvankelijk weinig om het lijf want zowel UDI als Baronie hadden moeite met het lastig te bespelen veld. De thuisclub had het eerste deel van de eerste helft het beste van het spel, zonder echt tot gevaarlijke doelkansen te komen. De gastheren hanteerden veelvuldig de lange bal maar hadden daarmee weinig succes. Baronie-coach Ad van Seeters wisselde al na een kleine twintig minuten een verdedigend ingestelde speler. Zijn vervanger heette spits Dennis Sep waardoor aanvoerder Johan Gabriëls een klein stapje terug deed maar Baronie als team veel meer druk naar voren ging zetten. En met resultaat want nu bepaalden de gasten lange tijd het spel. Baronie speelde met veel dreiging en zette UDI soms vast op eigen helft. Gabriëls raakte vervolgens met een schot de buitenkant van de paal maar het was verder toch vreemd om te zien dat het veldoverwicht de gasten weinig kansen opleverde. Aan de andere kant was UDI ook weinig gevaarlijk. Slechts een vrije trap van Marcel Seijkens en een kansje voor Bjorn Suppers nadat Erik de Groot had voorgezet waren er te zien.

Rol coach gasten
De wedstrijd was inderdaad niet bepaald hoogstaand te noemen. Tien minuten voor de pauze werd de partij opengebroken toen de doelman van Baronie wilde meevoetballen maar de bal zo inleverde bij Erik de Groot die de fout van doelman Emiel Akkermans genadeloos afstrafte. De Groot liet zien een behoorlijke spits te zijn. Sleurend, kaatsend en acties makend is de man uit Nuland op het moment van behoorlijke waarde als diepste man. Baronie-coach Ad van Seeters werd bijna gek langs de kant want zijn team had de wedstrijd op dat moment in handen. Na de rust ebde het initiatief van zijn ploeg echter volledig weg. Het was juist UDI dat het heft weer in handen nam. Bjorn Suppers, vrij onzichtbaar, wachtte wat lang bij een schietkans en broer Jordie toonde weer aan op het moment in een behoorlijke vormcrisis te zitten. Toen de wedstrijd steeds meer ging vervelen voor de kleumende toeschouwers kwam ineens de 1-1 letterlijk uit de lucht vallen. Vanaf rechts werd er voorgezet en Johan Gabriëls kopte fraai tegendraads in uit een voorzet van de gevaarlijke Dagher. Baronie maakte de indruk op zoek te gaan naar meer maar vergat daarbij te verdedigen.

Tumultueuze 10 minuten
Op dat moment moest Van Bijsterveld ingrijpen. Marcel Seijkens moest met een blessure het veld verlaten. Van Katwijk kwam in de ploeg en Joost Janssen schoof een linie vooruit en kwam op het middenveld te voetballen. Die wissel worp meteen zijn vruchten af. Joost kopte een vrije trap van Bjorn Suppers achter doelman Akkermans: 2-1.

Lang kon hij en zijn ploeggenoten niet genieten van de voorsprong. Janssen werd geklopt in een één-tegen-één duel en uit de voorzet die daarop volgde, scoorde invaller Sep de 2-2. Van Bijsterveld moest het allemaal aanzien ondanks dat hij toch fel aan het coachen was geslagen. In dezelfde minuut nam UDI weer voorsprong. Een lange bal van achteruit liet de Baronie-defensie weer een staaltje van positioneel zwak verdedigen zien en was het Bjorn Suppers die een lijf-aan-lijf duel in zijn voordeel besliste en vervolgens uiterst beheerst de 3-2 wist binnen te schuiven. Wel zag de bank van Baronie een overtreding in het duel van Suppers en reageerde woest op het arbitrale trio. Eén van de assistenten van trainer Ad van Seeters gaf de grensrechter hierbij een duw. Hij mocht plaats nemen achter de reclameborden.

100 minuten voetbal
De Haagse scheidsrechter Wagner maakte er een lange slotfase van, liet zelfs 100 minuten voetballen, maar de thuisploeg bleef een enkele keer met kunst en vliegwerk op de been en uiteindelijk werd er toch een benauwde en kostbare zege geboekt op een Baronie.
UDI’19 gaat dus met een lekker gevoel 2005 in. Van Bijsterveld heeft toch weer de organisatie in het team teruggebracht. Nu nog wat geluk en de Udenaren kunnen best nog een redelijke tweede seizoenshelft tegemoet zien. De zege betekende voor UDI een goede opwarmer voor de wedstrijd van volgende week. Dan staat de derby in en tegen sportieve aartsrivaal Gemert op het programma.