Nieuws

UDI’19/CSU uitgeschakeld voor nacompetitie na nederlaag tegen Wittenhorst (4-3)

19-05-2024 UDI-1Verslag

De Udenaren zaten nog op het vinkentouw voor een periodetitel. Zaterdagavond was Wittenhorst uit Horst aan de Maas de tegenstander. Om mee te blijven strijden voor die periodetitel telde maar een ding: er moest in Noord-Limburg gewonnen worden.

Door: Fons Boekelder Foto's Jeroen Engelen

Nieuws

Het werd een hele bizarre wedstrijd want de Udenaren stonden de eerste helft bij rust met 2-0 achter en een tijdje met de rug tegen de muur. Na rust weten ze het om te draaien en gaan alsnog  na een 2-2 tussenstand voor de volle buit wat niet meer ging lukken en verloren het duel met 4-3.

Slap begin

De Udenaren gaven zaterdagavond de kans die er nog was voor een periodetitel volledig af door in Horst met 4-3 onderuit te gaan. Het was de negende uit nederlaag van het seizoen. Als UDI-watcher was ik zaterdagavond tijdens de rust teleurgesteld. Het team toonde geen inzet en passie en begonnen veel te slap aan de wedstrijd. Zeker als je weet dat er misschien nog een prijs te verdienen is. Juist in deze fase moet je keihard werken voor een goed resultaat maar dat was niet te zien. Voor Wittenhorst was dit een van de laatste kansen om nacompetitie voor klassenbehoud te ontlopen en dan kun je op je vingers natellen dat zij agressief zouden beginnen. De Udenaren hadden daar in de eerste speelhelft geen antwoord op en werd zelden voorin het eindstation bereikt. Wittenhorst bracht aanvallend een stuk meer dan de “Tricolores”, terwijl bij UDI’19/CSU alleen Jan van de Haterd aanvallend opviel met zijn rushes. Zoals vaker dit seizoen kwamen de Udenaren op achterstand. Na twintig minuten keken zij tegen een 1-0 achterstand aan toen Nick Driessen na een redding van doelman Job Schuurman in de rebound van dichtbij alsnog de UDI-goalie versloeg:1-0. Op slag van rust verdubbelde Wittenhorst de marge voor de thuisclub, uit een afgemeten voorzet rondde Giel Beurskens perfect af:2-0.

Veldoverwicht

Na rust een heel ander UDI’19/CSU wat aan de tweede helft begon. In de 50e minuut is er een vrije trap voor de Udenaren waar Joep Engelen zich mee bezig houdt en de bal tot hoekschop wordt verwerkt. Uit die corner weten de Udenaren de lat te treffen en niet veel later weet Jan v.d. Haterd de aansluitingstreffer tegen de touwen te werken:2-1. Het leek erop dat UDI’19/CSU zijn doordachte strategie wilde gaan uitvoeren. Vier minuten na de aansluitingstreffer is het Juul Bongers die zich knap vrij manoeuvreerde en beheerst de bal voorbij doelman Roel van Rens binnen schoof:2-2. Na deze treffer nam het team van Niels van Casteren het initiatief en was het wachten op een derde treffer voor de Udenaren nadat zij al goede kansen hadden gemist. Maar als zo vaak in het voetbal valt die dan aan de andere kant. Een misverstand in de verdediging van de Udenaren komt de bal terecht bij Jeroen Verkennis die tot grote vreugde van de Wittenhorst aanhang de 3-2 binnen werkt. Niet veel later zijn de Udenaren weer dicht bij de gelijkmaker. Uit een voorzet van Dick Smits weet Jan van de Haterd met een kopbal doelman Roel van Rens die met een uiterste krachtinspanning een treffer wist te voorkomen. Het mooiste moment van de middag is als Paul van der Vlist met geweldige voorzet Jan van de Haterd bereikt die met een knappe kopbal zijn tweede treffer van de middag afrondde en de Udenaren weer op gelijke hoogte brengt:3-3.

Spannende slotfase

De Udenaren deden er alles aan en schakelden een tandje bij maar steeds was het de doelman van Wittenhorst die de ploeg uit Horst op de been hield. Ver in blessuretijd weigerde scheidsrechter Dominique Prick uit Maastricht na een overtreding van een Wittenhorst speler aan UDI’19/CSU toe te kennen. Uit de counter die volgden lokte invaller Willem Heijnen slim een vrije trap uit die de scheidsrechter wel gaf aan zijn provincie genoten. Deze werd snel genomen richting de linker flank en vanaf daar volgde een pass en werd Giel Beurskens de matchwinnaar door de 4-3 binnen te werken. Na het bekersucces van de Udenaren staat men in de competitie weer met lege handen en werd het contrast tussen uit-en thuiswedstrijden van UDI’19/CSU maar weer eens duidelijk. Thuis staat de score op vijfendertig punten na veertien wedstrijden met een nederlaag. In uitwedstrijden werden na vijftien wedstrijden slechts twaalf punten behaald en werd er negen keer niet gewonnen. Zaterdagavond wordt het seizoen afgesloten met een thuiswedstrijd tegen EVV uit Echt aanvang 18:00 uur, bij winst is men definitief verzekerd van een vierde plaats, wat overigens verders niets oplevert.