G-voetbal bij UDI'19: 'Onze G-teams zijn razend populair binnen de club'
De maand mei staat in het teken van het G-voetbal. Bij verschillende verengingen worden G-voetbal Oranjefestivals georganiseerd om het G-voetbal bij hun vereniging weer onder de aandacht te brengen. Vorig jaar organiseerde UDI '19 ook een Oranjefestival voor G-voetballers. Dit jaar slaan zij even over, maar dat het G-voetbal hoog in het vaandel staat bij UDI ’19 is een feit.
(bron: knvb.nl)
G-voetbal is al sinds 1990 onderdeel van UDI'19 uit Uden. De G-voetballers zijn inmiddels zo ingeburgerd dat ze ook tal van vrijwilligerstaken op zich nemen. Zoals Bernd Derksen (33), keeper van UDI'19 G1 die ook service steward en assistent-veilingmeester is. "We kunnen altijd op deze jongens bouwen."
We spreken Bernd samen met Willy Verwegen. Willy staat in de wijde omtrek bekend als Mister UDI en was jarenlang bestuurslid van de Udense Derde divisionist. Beide mannen zijn niet weg te denken op de club. Willy is er zeven dagen in de week te vinden als vraagbaak en regelaar voor jong en oud. Bernd fietst gemiddeld drie dagen in de week richting de Parklaan. Om te trainen, wedstrijden te spelen en allerlei vrijwilligersfuncties uit te voeren.
Derde divisie en interlands
Toen UDI'19 een aantal jaar geleden in de Derde divisie ging spelen, werd Bernd benaderd om de rol van steward op zich te nemen. Of zoals hij het zelf omschrijft: service steward. Dat houdt in dat hij bij de thuiswedstrijden van het eerste mannenteam programmaboekjes uitdeelt, de tegenstander naar de kleedkamer begeleidt en er goed op let dat toeschouwers geen glaswerk of blikjes naar de tribunes meenemen. Ook bij jeugdinterlands van de KNVB, die regelmatig op het hoofdveld van UDI worden gespeeld, is hij van de partij om de boel te regelen. "Interlands zijn extra leuk", vertelt Bernd die sinds zijn 18e in het G-team speelt. "Dan zijn de regels net even wat strakker en moet er meer gebeuren. Zoals bananen en drankjes naar de kleedkamers brengen en tijdens de warming-up trainingshoedjes voor de arbitrage neerzetten."
Extra begeleiding is niet nodig. Bernd, die autisme heeft, houdt zich prima staande. "Onze stewards staan aan de poort als gastheer namens UDI", legt Willy uit. "Wat dat inhoudt? Beleefd zijn en met twee woorden spreken. Ze zijn herkenbaar aangekleed en dragen een polo en reflecterend hesje van de club. Dat gaat altijd goed. En mochten bezoekers een keer vervelend doen dan zijn er altijd anderen in de buurt om het op te lossen."
Iedereen recht op voetbal
Al meer dan 30 jaar hoort het G-voetbal bij UDI'19, met 1750 leden een grote club in zuidoost Brabant. In 1990 werd de tak opgezet door Co Doeleman. Later werd ook zijn dochter Carla, die als docent in het speciaal onderwijs werkt, bij de teams betrokken. "Vanuit onze clubgedachte dat iedereen recht heeft op sport zijn we destijds met G-voetbal begonnen", weet Willy nog. "We hebben Co en Carla, met hun kennis en ervaring, geheel de vrije hand gegeven. Het is namelijk wel belangrijk dat je de juiste mensen in huis hebt die weten hoe ze met de jongens en meiden om moeten gaan."
"Onze G-teams zijn hier inmiddels razend populair", gaat Willy verder. Bij supporters en sponsors. Een belangrijke reden is dat de club de G-voetballers niet als een speciaal team behandelen. "Iedereen is lid van UDI en iedereen is gelijk. We zijn tenslotte allemaal in onze blote kont geboren. Als ze iets willen, dan moeten ze het zelf verdienen. En als ze iets niet netjes doen, dan krijgen ze gewoon op hun sodeju. Net als ieder ander."
Hoe geliefd de G-voetballers zijn bleek weer eens tijdens de afgelopen UDI-veiling. Een van de te veilen kavels op het jaarlijkse charity event was een heuse VIP-wedstrijd op het hoofdveld. Nadat een van de clubsponsors het winnende bod had uitgebracht, schonk hij het VIP-arrangement aan het G-team van UDI, waardoor zijn hun kampioenswedstrijd op het hoofdveld konden spelen, inclusief speaker, wedstrijdbal, supporters, sfeeracties etc. "Dat was echt geweldig om mee te maken", aldus keeper Bernd die samen met teamgenoot Tim van Zutven ook een belangrijke vrijwilligersrol bekleedt op die bekende UDI-veiling.
Wulpse dames of G-voetballers?
Bernd en Tim assisteren daar op het podium de veilingmeester. Ze tonen de kavels, verlenen hand- en spandiensten en corrigeren zo nodig de presentator als hij een verkeerd bedrag de zaal in slingert. Een rol die ooit door wulpse dames in korte jurken werd vervuld. "Maar dat werkte niet", aldus Willy die de UDI-veiling organiseert. Te ordinair. "De mensen vonden het niets, UDI-onwaardig. Toen hebben we Bernd en Tim gevraagd. Iedereen kent ze, het zijn allesbehalve verlegen jongens en ze wekken bij iedereen sympathie op." Een nieuwe traditie was geboren. "We krijgen veel liefde van de zaal", aldus Bernd die in 2015 Nederland vertegenwoordigde op de Special Olympics.
Kan hij zich een leven zonder UDI voorstellen? "Aan het eind van het seizoen denk ik soms: fijn, even geen voetbal meer. Maar begin juli begint het altijd weer te kriebelen. Dan kan het seizoen niet vroeg genoeg beginnen. Mijn vrienden zien, weer lekker voetballen en gezellig een pilsje drinken in de kantine. Eigenlijk sta ik met UDI op en ga ermee naar bed. Ik ben onderhand een kind van de club."
Dwarsdoorsnede bevolking
Dat is precies wat het bestuur van UDI voor ogen heeft. De G-voetballers horen ondubbelzinnig bij de club. Dat is bij andere verenigingen soms wel eens anders, weet Bernd. Dan worden het G-team ergens in een uithoek van het sportpark gezet. Onbegrijpelijk, vindt Willy. "Het belangrijkste is toch dat die jongens en meiden plezier hebben? Zet ze op een sportveld, betrek ze bij de club en laat ze iets doen. Het mooie is dat we altijd op deze vrijwilligers kunnen bouwen. De jongens draaien nergens hun hand voor om. En afspraak is afspraak hè. Dus moeten ze altijd even bellen als ze zich per ongeluk verslapen hebben. Dat biedt aan de ene kant structuur voor de spelers en aan de andere kant gaat het er zo gewoon aan toe bij UDI. Hier loopt de dwarsdoorsnede van de samenleving rond en onze G-voetballers maken daar deel vanuit."
Hebben de G-teams dan echt geen uitzonderingspositie? Nee, echt niet. Of toch wel. Elke week zorgen vrijwilligers van de club ervoor dat de tenues van beide G-teams altijd schoon gewassen zijn. Willy: "Dat doen we om de ouders te ontlasten. Zodat ze nergens aan hoeven te denken en lekker kunnen genieten als ze hier op het park komen. Ze zien dat hun kinderen plezier hebben en door de club omarmd worden. Het is voor ons heel simpel: elke voetballer van UDI is volwaardig lid van onze club."