Wanneer de bal over de zijlijn dribbelt en er nog geen vijf secondes later een doelpunt gevierd wordt door het team van UDI, kijken wat jeugdspelertjes van Margriet elkaar verbaasd aan.
“Huh, dribbelde de speler van UDI nou zelf het veld in, in plaats van dat hij ‘m ingooide?” Het doelpunt werd goedgekeurd, en zo worden ze vanaf volgend seizoen vaker goedgekeurd: afgelopen woensdag (10 mei) werd er op het complex van UDI’19 getest met het nieuwe pupillenvoetbal, wat vanaf volgend seizoen wordt georganiseerd.
Vier grotere amateurploegen uit de regio verzamelden zich afgelopen week in Uden om een mini-toernooi te spelen, waar de nieuwe spelregels werden getest die door de KNVB . Die zijn ontwikkeld om het niveau van de spelers omhoog te krikken, maar nog belangrijker, om het spelplezier bij de voetballers te vergroten. En dat lukte!
Het was even wennen, in het voetbalveld. Iets wat opvalt is dat er geen scheidsrechter meer in het veld loopt. Huh?! Vanaf volgend seizoen staat er bij wedstrijden van de O8 t/m O10 een heuse spelbegeleider lángs de kant, die vanaf daar zorgt dat wedstrijden goed verlopen, door bijvoorbeeld spelregels aan spelers uit te leggen. Het doel daarvan is om de spelers zelf naar een oplossing te laten zoeken. En dat werkt! Bij een wedstrijd tussen JVC Cuijk en OJC Rosmalen gaat de bal over de achterlijn, waarna een speler van Rosmalen de bal snel wilt intrappen. Totdat een teamgenootje hem aanspreekt. “Nee, jij raakte hem zelf nog aan! De bal is dus voor de tegenstander.” Het is een goed voorbeeld van zoals het volgend seizoen vaker moet gaan: voetballers die zelf naar een oplossing zoeken en die ook vinden.
6 tegen 6
Dat zijn niet de enige dingen die gaan veranderen. Zo wordt er op een kleiner veld gespeeld en met zes tegen zes, zodat de voetballers als het goed is meer met de bal zullen gaan doen, wat de techniek en het spelplezier bevordert. Want zeg nou zelf, het liefst heb je toch de bal aan je voeten, in plaats van er achteraan te moeten hollen? Per helft vindt er een korte time-out plaats van twee minuten. De leider van teams krijgt dan de kans om even kort terug te blikken en vooruit te kijken. Wat belangrijk is, is dat er positieve aanwijzingen gegeven worden.
De grootste verandering zit ‘m in de manier waarop ballen worden genomen die over de achterlijn gaan voor een corner of –normaal gesproken-, een ingooi. Vanaf volgend seizoen is het de bedoeling dat voetballers de bal zelf indribbelen en passen. Dit geldt ook voor de keeper, die bij een achterbal de bal niet meer uit zijn handen het veld in mag trappen.Hoewel het allemaal nog even wennen is voor de spelers, is iedereen enthousiast. Twee jeugdspelers van UDI vinden het zelfs geweldig. “Je hebt veel meer de bal en het veld is kleiner dus we zijn eerder bij het doel!”, zeggen ze terwijl ze aan de kant van het veld staan toe te kijken naar hun teamgenootjes.
Ook voor ouders wennen
Ook voor de ouders die hun kinderen aanmoedigen, veranderen er wat dingen. Vaak zijn ze zó fanatiek, dat de voetballers er last van krijgen. Daarom wordt er gevraagd of zij zich niet meer bemoeien het spel, en vanaf een afstandje toekijken. Als er iets wordt geroepen, is het het fijnst om dat positief te doen. Daar hebben kinderen veel meer aan!
Het is de bedoeling dat er vanaf volgend seizoen gestart wordt met de nieuwe spelvorm. Eerst bij de O8 en O9, een seizoen later zal dit ook starten voor de O10 en O11 en O12 in de acht tegen acht spelvorm. Dat zal allemaal even wennen worden, maar als het gaat zoals nu bij UDI, wordt het een enorm succes!